LAJŠANJE SIMPTOMOV COVID-19 2.del
Če imate kakršne koli druge simptome, napišite. Ne bojte se izpostaviti. Pomagati želim širši javnosti.
KAJ POMAGA PRI KORONI 2.
DEL
KOSTI
Splošni
nasveti: Uživajmo primerno
vitaminsko hrano ( zlasti je važen vitamin D) in čim več se gibajmo na zraku in
soncu.
ZDRAVLJENJE:
1.
ČAJI:
koruzni laski, rman ( za kostni
mozeg).
2.
Jedi: korenje, ovseni kosmiči
3.
Kopeli:
s poparkom orehovih listov, preslice,
rmana ( proti kostni gnilobi), slezenovca ( pri zlomih), s slano vodo ( 2
minuti, nato masiramo z oljem, tako delamo 1 mesec),
4.
Natiranja:
Olivno olje ( po odstranitvi mavca,
pri vnetju, po zlomih, počenih kosteh), rman ( izvleček), rožmarin ( kuhan v
vinu, za utrditev otrokovih nog).
5.
Obkladki:
s praškom gabeza ( pregnetemo ga v
kašasto obliko); s preslico ( vlažno rastlino pogrejem in damo s krpo na bolno
mesto); s stolčenimi listi repinca; z
zelnatimi listi.
6.
Ovitki:
s skuhanim rožmarinovim vinom.
BOLEČINE V KOSTEH.
1. ČAJI: grenkuljica, kamilica, žajbelj ( ½ litra kropa poparimo 2 žlici
mešanice teh zelišč. Pijemo 3x dnevno).
2. OBKLADKI: čebula, hren, zelje ( Enako količino na
drobno zrezane čebule, naribane korenine hrena in sesekljanih listov zelja
zmešamo in na 1 cm debelo namažemo na del platnene krpe, drugi del pa
prepognemo čez. Obkladek imamo čez noč, zjutraj pa prizadeto mesto izmijemo z
mlačno vodo in ga 10 minut masiramo z jabolčnim ali vinskim kisom. Nato ga
dobro pokrijemo in ležimo tako vsaj še 1h. Obkladek dajemo štiri večere
zaporedoma).
GLAVOBOL
Splošni
nasveti: Varujmo se prehlada,
prevelikih duševnih in telesnih naporov, skrbi ter slabe prebave. Izogibajmo se
alkoholnih pijač. Bodimo veliko na svežem zraku.
ZDRAVLJENJE:
1.
ČAJI: kopriva, melisa,
meta, omela, rman, šentjanževka, trobentica, vinska rutica.
Angelika ( Pri glavobolu zaradi slabe prebave; v
1 skodelico vode zavremo 1 žličko zrezane in posušene korenine. Odstavimo za 10
minut. Precedimo in pijemo.
Bazilika ( pri glavobolu zaradi slabe prebave: z
1 skodelico kropa poparimo 1 žličko zelišča. Odstavimo za 5 minut in pijemo);
Črna meta, melisa ( pri glavobolu zaradi nizkega krvnega pritiska; zmešamo 2 žlici
črne mete in 1 žlico melise. S ½ litra kropa poparimo to mešanico ter ji dodamo
2 dcl čistega alkohola. Pijemo po ½ skodelice pol ure pred obroki.);
Glog,
omela, vrba ( S ½ litra kropa poparimo 1 žličko
gloga, 1,5 žličke vrbovih listov. Pijemo 2 skodelici dnevno med posameznimi
obroki.);
Jetičnik ( pri glavobolu zaradi živčne napetosti;
z 1 skodelico kropa poparimo 1 žličko cvetja. Odstavimo za 10 minut, precedimo
in pijemo.);
Krhlika ( pri glavobolu zaradi plinov in strupov
v črevesju: v ½ litra vode kuhamo 5 minut skorjo. Pijemo 3x dnevno po
požirkih.);
Marjetica (
pri glavobolu zaradi jeter; z 1 skodelico kropa poparimo 1 žličko cvetov in
listov, odstavimo za 10 minut, precedimo in pijemo.);
Materina dušica ( pri glavobolu zaradi prehlada; z 1
skodelico kropa poparimo 2-3 vejice, odstavimo za 10 minut, precedimo in
spijemo takoj.);
Melisa, trobentica, vijolica ( pri živčnem glavobolu; S ½ litra kropa poparimo 1 žlico teh
zelišč. Pijemo 3x dnevno po požirkih);
Šentjanževka,
trobentica, vijolica ( pri bolečinah v zatilju, pri živčnem glavobolu in pri
glavobolu zaradi nizkega krvnega pritiska: s ½ litra kropa poparimo 1 žlico teh
zelišč, odstavimo za 10 minut in precedimo. Pijemo 3 skodelice dnevno.);
2. IZVLEČKI:
Glog,
krhlika, majaron, omela, timijan, vrba ( V ½ litra čistega alkohola damo po 1
žličko vsakega od teh zelišč- od vrbe damo liste in skorjo- in namakamo 10 dni.
Pijemo po ½ šilca pred glavnimi obroki.);
Rožmarin,
šentjanževka ( v 1 litru močnega žganja
namakamo 20 dni 5 žlic rožmarina in 4 žlice listov in cvetov šentjanževke.);
3.
MASAŽE:
Z izvlečkom
rožmarina in šentjanževke ( boleča mesta masiramo največ 10 minut. Po masiranju
jih izmijemo z mlačno vodo in dobro zbrišemo. Tako delamo 10 dni.).
4.
Obkladki:
Þ
s česnom ( zeleni listi, pri živčnem glavobolu);
Þ
s krompirjem ( surov, zrezan na rezine, debel 3-4 mm,
dajemo na čelo in sence);
Þ
z materino dušico ( svežo damo na glavo);
Þ
s praprotjo ( suho damo v blazino, pri revmatičnem
glavobolu);
Þ
s slano vodo ( damo na čelo);
Þ
s poparkom vijolice ( listov in cvetov);
Þ
z volneno ruto ( zavežemo jo na glavo za čez noč); z
zelnatimi listi ( damo jih na tilnik za čez noč);
Þ
z zelnico.
Þ
S čebulo ( surovo v kašasti obliki damo na sence.);
Þ
S poparkom mete ( Mrzli obkladek damo na boleči del
glave.).
5.
Tinkture: sivka
( natiramo na čelo).
6.
Pripravki
z vinom: encijan, kamilica ( v 1
litru belega vina namakamo 6 dni 1 žlico encijana in 1,5 žlice kamilice. Pijemo
po 1 šilce pred glavnimi obroki.).
7.
Sopare: meta, šentjanževka ( Z 1 skodelico kropa poparimo 1
žličko mete in 1 žlico šentjanževke. Soparo vdihavamo večkrat na dan.).
IZGUBA VONJA
Izgubo voha zdravimo z
vlaženjem nosnih hodnikov s fiziološko raztopino, nosnimi steroidi, antihistaminiki,
odstranitvijo nosnih polipov ter prenehanjem kajenja.
IZGUBA
OKUSA:
Če opazimo, da je okus
izginil, najprej poskusite in preizkusite Vaš čut za okus z dišečimi olji in
vrstami hrane, npr. s kavo ali z nageljnovimi žbicami, sladkorjem, limonado,
soljo in z grenčinami, s čimer boste ugotovili, kaj sploh okusite in v kakšni
jakosti. Svetujem Vam tudi, da bodite pozorni na to, ali imajo Vaša usta dovolj
sline (niso suha) in jih po potrebi vlažite s požirki vode (ne s sladkimi
pijačami), sesanjem bonbonov. Prav tako je na voljo veliko pripravkov v obliki
pršil, ustnih vod, zobnih pas, gelov in žvečilk, ki nadomeščajo slino. udi mnoge ustne vode in žajbljev čaj za grgranje bi
lahko pomagale ublažiti težave z okusom. Prav tako pa ne pozabite na dodatek
vitaminov, predvsem cinka, bi okrepi okrevanje pri motnjah čuta za okus.
Komentarji
Objavite komentar