LAJŠANJE SIMPTOMOV COVID-19

Pozdravljeni vsi skupaj, tokrat namenoma bloga ne posvečam turizmu temveč vedno bolj napadalnemu virusku, ki kraljuje širom sveta. 

Sledeče recepture niso moje. Povzete so po knjigah: Pomoč iz domače lekarne II, Ašič, Simon, Celje : Mohorjeva družba, 1987. ; Pomoč iz domače lekarneAšič, Simon, Celje : Mohorjeva družba, 1989. 

Če le komu pomaga bom zelo vesela. Ljudem pomagam v zameno NE ŽELIM ničesar. 


KAJ POMAGA PRI SIMPTOMIH NOVEGA KORONAVIRUSA

Spodaj opisani postopki za lajšanje korona virusa. Povzeto po starih recepturah.

KAŠELJ:

 

Varujmo se mrzlih pijač, obolelosti grla, pljuč ter prehlada. Če gre le za odstranjevanje goste sluzi, si pomagamo s čaji, izvlečki, pripravki, sirupi in sokovi. Če pa povzroča kašelj suho vnetje sluznice, ti pripomočki ne pomagajo, pač pa mrzli ovitek okrog prsi, ki si ga damo dva ali tri večere zapovrstjo.

·         ČAJI:

·         Ajbiš, baldrijan, janež, jetičnik, sliva ( v 1 l vode kuhamo 10 minut 6 žlic mešanice: 1 žlico ajbiša, 1 žličko baldrijanovih korenin; 1,5 žlice listov jetičnika in po 1,5 žlice janeža ter suhih sliv brez koščice. Pijemo 3x dnevno po 1 skodelico med posameznimi obroki.);

·         Ajbiš, bezeg, kopriva, timijan, trpotec ( za lažje izkašljevanje: z 1 litrom kropa poparimo 6 žlic mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan);

·         Ajbiš, bezeg, lapuh, vijolica ( pri suhem kašlju: pijemo vsako uro 3 žlice, 6 dni);

·         Angelika ( z materino dušico)

·         Bezeg, lipa, žajbelj ( v ½ litra vode skuhamo 3 minute 2 žlici mešanice teh zelišč. Pijemo 3 skodelice dnevno med posameznimi obroki.);

·         Bezeg, rman, tavžentroža ( za olajšanje kašlja: pijemo večkrat na dan.);

·         Borovnica ( s ½ litra kropa poparimo 2 žlici zelenih ali suhih listov. Pijemo 2 skodelici dnevno). Ali vsak večer 1 skodelica.

·         Čebula ( za kurje jajce debeli čebuli kuhamo 10 minut s kožo vred v 1 litru vode, ki smo ji dodali 6 žlic kandisa. Pijemo čez dan po požirkih, hladno ali mlačno.);

·         Črna meta, lapuh, materina dušica, rman ( za izkašljevanje goste sluzi: pijemo vsako uro 3 žlice, 6 dni).

·         Črna meta, lapuh, pljučnik ( pri suhem kašlju: pijemo vsako uro 3 žlice, 6 dni).

·         Črna meta, lapuh, šentjanževka ( za olajšanje kašlja: pijemo vsako uro 3 žlice 6 dni.);

·         Hrastova skorja, ječmen ( pest zrnja kuhamo pol ure v 1 litru vode; pijemo toplo).

·         Janež ( z 1 skodelico kropa poparimo 1 žličko zdrobljenih semen. Odstavimo za 5 minut, čim bolj osladimo in pijemo. Tako 3x dnevno.);

·         Jetičnik, materina dušica, tavžentroža ( za lažje izkašljevanje: z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan.);

·         Jetičnik, kopriva ( s švedskimi kapljicami).

·         Lapuh ( v ¼ litra vode zavremo 1 žličko listov in cvetov; odstavimo za 5 minut, precedimo in pijemo oslajeno z medom.);

·         Lapuh, pljučnik, trpotec ( za lažje izkašljevanje: pijemo vsako uro 6 žlic, 6 dni.

·         Lapuh, trpotec ( pri suhem kašlju: z 1 litrom kropa poparimo 4 žlice mešanice: 1 žlico lapuha in 3 žlice ozkolistnega trpotca. Pijemo po 2 skodelici pred glavnimi obroki.);

·         Laneno seme,

·         lapuh,

·         lipa,

·         lučnik ( cveti),

·         Lipa ( z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice cvetov. Pijemo 4 skodelice dnevno, eno pred spanjem.);

·         Marjetica ( cveti),

·         Materina dušica,

·         Meta ( z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice poprove mete. Pijemo 3x dnevno.);

·         Oves ( zjutraj in zvečer 1 skodelica).

·         Plešec,

·         Pljučnik,

·         Repik,

·         Repuh,

·         Rman, tavžentroža, trpotec ( za izkašljevanje goste sluzi: pijemo 2 skodelici pred obroki.).

·         Slezenovec,

·         Trobentica,

·         Trpotec,

·         Vijolica,

·         Vrednik,

·         Žajbelj,

ČAJNE MEŠANICE:

*      Ajbiš, bezeg ( cveti), kopriva;

*      Ajbiš, lučnik, materina dušica, slezenovec;

*      Kopriva, pelin, šentjanževka.

 

*      ZA OSLOVSKI KAŠELJ: Kopriva, materina dušica, trpotec, zlasti pa vijolica.

 

·         IZVLEČKI:

·         Česen( v 1 litru žganja namakamo 14 dni ¼ kilograma olupljenih in drobno zrezanih strokov. Jemljemo 3x dnevno. Po 5-10 kapljic.).

·         Smrekovi vršički ( s čajem, za pitje ali grgranje).

·         JEDI:

·         Čebula, česen ( stolčemo in zmešamo z medom.).

·         SIRUPI:

·         Čebula ali črna redkev ( 1 veliko čebulo ali črno redkev zrežemo na kolobarčke ali na rezine in jih damo na krožnik. Potresemo jih s precej sladkorja. Pokrito pustimo 6 ur. Jemljemo 5 žlic dnevno. Naredimo vsak dan nov sirup. Ne sme stati več kot 24 ur, ker začne plesneti!!!

PRIPRAVKI Z MEDOM: čebulo, česen ali hren skuhamo z medom in dodamo žličko žganja). 

PRIPRAVKI Z VINOM:

§  Bezeg ( jagode);

§  Česen ( kuhan z belim vinom in medom);

§  Rožmarin.

SIRUPI:

a)      Čebulo izvotlimo, damo vanjo sipo, kuhamo, da nastane gost sirup. Pijemo večkrat na dan.

b)      Zrežemo čebulo in jo naložimo v kozarec izmenoma s sladkorjem. Damo za 3 tedne na toplo.

c)      Cvete marjetice poparimo, tako naj ostanejo čez noč, zjutraj pa jih precedimo, iztisnemo ter jim dodamo sladkor. Nato jih kuhamo v sirup.

d)      Na sipo ( 1 žlico) namakamo 3-4 x dnevno, jabolčni kis.

e)      Liste trpotca sesekljamo in jih izmenoma s sladkorjem naložimo v kozarec; zalijemo z medom in damo za tri tedne na toplo. Nato precedimo, damo v steklenice in na hladno. Pijemo počasi po požirkih.

SOKOVI: čebula ( sok s sladkorjem); črna redkev.

 

NAHOD:

Splošni nasveti: Varujmo se prehladov, vnetij in okuženj. Z vročim čajem se čimprej dobro prepotimo. Skrbimo, da bodo noge tople in hrana čim manj slana. Uporabljajmo le papirnate robce, da se ponovno ne okužimo. Ranjeno kožico nosnic mažemo z olivnim oljem.

ČAJI:

# Ajbiš, bezeg, lipa, meta, sivka, trpotec ( pijemo ga večkrat na dan, zlasti zvečer), žajbelj.

IZMIVANJA, IZPIRANJA:

-        Limonin sok ( za nosnice);

-        Morska sol ( 1 žličko soli damo v toplo vodo in potegnemo tekočino v nos, pred spanjem);

-        Preslica ( čaj potegnemo skozi nosnice, da pride v grlo, večkrat na dan).

KOPELI:

·         S poparkom mlečnika in žajbeljna ( kopel za roke in noge);

·         Z mlačno in slano vodo ( zjutraj in zvečer kopel na obraz).

·         Enkrat na teden celotna kopel.

·         Najprej si telo ogrejmo, nato se z mrzlo vodo stuširajmo in pojdimo v posteljo.

PRIPRAVKI Z VINOM:

§  Čebula ( 15 dekagramov čebule na drobno zrežemo, dodamo 10 dekagramov medu in to zalijemo z 1 litrom belega vina. Namakamo 14 dni. Pijemo 2-3 žlice dnevno).

DRUGI PRIPRAVKI:

§  Ječmen ( 2 pesti ječmena skuhamo na mleku, precedimo in pijemo pred spanjem);

§  Jod ( 2 kapljici na vodi, 2 x dnevno);

§  Žvečiti čebelno satje;

§  Slivovka ( 1 šilce vroče slivovke, ki ji dodamo medu, pijemo 2 x dnevno).

SOKOVI:

*      Čebula ( po 1 žličko večkrat na dan).

SOPARE: kamilica, majaron, meta, smrekove vejice. Pomaga tudi njuhanje praška kamilice ali lučnika.

Za seneni nahod se priporoča čaj iz koprive ( 3-4 skodelice dnevno z 2 žličkama švedskih kapljic).

 

OTEŽENO DIHANJE:

1.      ČAJI:

# Bezeg, kopriva, lučnik, zlata rozga ( z 1 litrom kropa poparimo 6 žlic mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan oslajeno z ajdovim medom, 12 dni. );

# Grenkuljica, melisa, trpotec, žajbelj ( z 1 litrom kropa poparimo 6 žlic mešanice teh zelišč. Za 5 minut odstavimo, precedimo in pijemo večkrat na dan.);

# Grenkuljica, pljučnik, žajbelj ( pijemo večkrat dnevno);

2.      PRIPRAVKI Z MEDOM:

# Črna redkev, hren ( v 2 litrih ajdovega medu kuhamo ¾ ure 12 žlic mešanice korenin obeh zelišč. Odstavimo za 3 ure, premešamo in damo v kozarce. Jemljemo po 1 žlico 3 x dnevno, pred glavnimi obroki, 6-12 dni).

 

UTRUJENOST

Varujmo se prevelikega telesnega in duševnega napora, razburjenj, skrbi. Več počivajmo, sprehajajmo se po svežem zraku in kaj lahkega berimo, zlasti še, če zaradi preutrujenosti ne moremo zaspati ali slabo spimo. Spomladansko utrujenost bomo omilili z dodatkom vitamina C.

ČAJI:

v  Kopriva, meta.

JEDI:

Ø  Čim več sadja in zelenjave:

Ø  Fige, grenivke, jabolka, pomaranče, slive;

Ø  Kislo zelje, kopriva ( kot špinača), korenček, rabarbara, redkvica, regrat ( kot solata), repa.

Ø  Pripravimo si sendvič: drobnjak, mlado koprivo, peteršilj in zeleno sesekljamo, dodamo sesekljano trdo kuhano jajce, malo soli in olja ter soka limone. Zmešamo in damo na rezino kruha za malico.

Ø  Za boljše spanje: poskusimo z medom ( po Dr. Jarvisu): V skodelico s 4 žličkami medu damo 4 žličke jabolčnega kisa in premešamo. Pred spanjem vzamemo 2 žlički te mešanice. Če v eni uri ne zaspimo, vzamemo še 2 žlički. Če se ponoči zbudimo in ne moremo več zaspati, vzamemo spet 2 žlički ( naredimo pač več mešanice!).

Ø   

VROČINA, POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA

Če je temperatura višja od 37° C, imamo vročino in moramo iti v posteljo. To sicer še ni bolezen, je pa reakcija organizma proti povzročitelju bolezni. Bolniku se ob visoki temperaturi zviša pulz, pospeši dihanje, jezik in grlo postaneta suha. Bolnika muči žeja in trese mrzlica. Zato mu dajemo čaje, ki naj jih pije po požirkih, ter hladne obkladke za zbijanje vročine.

1.      ČAJI:

o   Bezeg, lipa, peteršiljevi listi, zelena ( pijemo 3 x dnevno);

o   Encijan, oljčni listi, tavžentroža ( v 1 litru vode kuhamo 5 minut 4 žlice teh zelišč. Za 10 minut odstavimo in pijemo po 1 skodelico pred kosilom in večerjo. Z ostankom poparka naredimo KLISTIR.);

o   Glog ( v 1 litru vode kuhamo 5 minut 3 žlice skorje. Za 10 minut odstavimo, precedimo in pijemo 3 skodelice dnevno.);

o   Jesen ( v ½ litra vode kuhamo 5 minut 2 žlici skorje. Za 10 minut odstavimo in pijemo po 1 skodelico pred kosilom in večerjo. );

o   Kopriva, rožmarin, trpotec ( s ½ litra kropa poparimo 1 žlico mešanice teh zelišč. Pijemo 2 skodelici med posameznimi obroki.);

o   Kamilica

o   Lipa,

o   Peteršilj, zelena ( s ½ litra kropa poparimo 2 žlici listov obeh zelišč. Za 10 minut odstavimo in pijemo 3 x dnevno.

o   Plahtica, pušpan, rman, sporiš ( pijemo 3x dnevno, po ½ skodelice med posameznimi obroki.);

o   Sporiš ( z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice posušenega zelišča. Za 10 minut odstavimo in pijemo 3x dnevno po 2 skodelici.

o   Šipek.

2.      JEDI:

o   Hruška, jabolko

3.      KOPELI:

o   S poparkom glogove skorje ( za noge, 2-3 x dnevno.);

o   S poparkom pušpana ( za noge, 2x dnevno).

4.      PRAŠKI:

o   Jesen ( Iz skorje. Jemljemo po 1žličko praška v 1 kozarcu vode ali čaja, 3 x dnevno, 3 dni zaporedoma.);

o   Pušpan ( iz listov. Jemljemo po ½ žličke praška z 1 skodelico vode in malo medu.);

5.      PRIPRAVKI Z VINOM:

o   Regrat ( v ½ litra belega vina namakamo 3 dni 2 večji korenini. Med napadom vročine popijemo1 šilce, eno uro za tem pa še enega.).

6.      SOKOVI:

o   Zelena ( Iz listov. Pijemo po 1 kozarec 1 x dnevno).

o   Rdeča pesa!!!!!!!!

7.      OBKLADKI:

ü  Z jabolčnim nerazredčenim ali vinskim razredčenim kisom ( pol vode pol kisa). Hladni obkladek damo na stopala ali od kolen navzdol. Imamo ga odrasli 3-5 ur, otroci 1- 3 ure. Če je potrebno ponovimo.

ü  Lahko pa tudi spalno srajco namočimo v mrzli vodi, dobro ožmemo in jo oblečemo na golo telo;  čez pa si damo še suho srajco in gremo v posteljo ter se dobro odenemo.

ü  Če je vzrok v povišani telesni temperaturi motna v želodcu, damo nanj topel kisov obkladek. Kis na krpo lahko le gosto nakapamo.

 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

NAPOLEONOVA POT IN RAZGLED NA TRŽAŠKI ZALIV- AGENCIJA ALPETOUR

POTEP PO ISTRSKEM MESTECU VRSAR

BREZJE- SLOVENSKO NARODNO SVETIŠČE