LAJŠANJE SIMPTOMOV COVID-19
Pozdravljeni vsi skupaj, tokrat namenoma bloga ne posvečam turizmu temveč vedno bolj napadalnemu virusku, ki kraljuje širom sveta.
Sledeče recepture niso moje. Povzete so po knjigah: Pomoč iz domače lekarne II, Ašič, Simon, Celje : Mohorjeva družba, 1987. ; Pomoč iz domače lekarne, Ašič, Simon, Celje : Mohorjeva družba, 1989.
Če le komu pomaga bom zelo vesela. Ljudem pomagam v zameno NE ŽELIM ničesar.
KAJ POMAGA PRI
SIMPTOMIH NOVEGA KORONAVIRUSA
Spodaj opisani postopki
za lajšanje korona virusa. Povzeto po starih recepturah.
KAŠELJ:
Varujmo se mrzlih pijač,
obolelosti grla, pljuč ter prehlada. Če gre le za odstranjevanje goste sluzi,
si pomagamo s čaji, izvlečki, pripravki, sirupi in sokovi. Če pa povzroča
kašelj suho vnetje sluznice, ti pripomočki ne pomagajo, pač pa mrzli ovitek okrog
prsi, ki si ga damo dva ali tri večere zapovrstjo.
·
ČAJI:
·
Ajbiš, baldrijan,
janež, jetičnik, sliva ( v 1 l vode kuhamo 10 minut 6 žlic mešanice: 1 žlico
ajbiša, 1 žličko baldrijanovih korenin; 1,5 žlice listov jetičnika in po 1,5
žlice janeža ter suhih sliv brez koščice. Pijemo 3x dnevno po 1 skodelico med
posameznimi obroki.);
·
Ajbiš, bezeg,
kopriva, timijan, trpotec ( za lažje izkašljevanje: z 1 litrom kropa poparimo 6
žlic mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan);
·
Ajbiš, bezeg,
lapuh, vijolica ( pri suhem kašlju: pijemo vsako uro 3 žlice, 6 dni);
·
Angelika ( z
materino dušico)
·
Bezeg, lipa,
žajbelj ( v ½ litra vode skuhamo 3 minute 2 žlici mešanice teh zelišč. Pijemo 3
skodelice dnevno med posameznimi obroki.);
·
Bezeg, rman,
tavžentroža ( za olajšanje kašlja: pijemo večkrat na dan.);
·
Borovnica ( s ½
litra kropa poparimo 2 žlici zelenih ali suhih listov. Pijemo 2 skodelici
dnevno). Ali vsak večer 1 skodelica.
·
Čebula ( za kurje
jajce debeli čebuli kuhamo 10 minut s kožo vred v 1 litru vode, ki smo ji
dodali 6 žlic kandisa. Pijemo čez dan po požirkih, hladno ali mlačno.);
·
Črna meta, lapuh,
materina dušica, rman ( za izkašljevanje goste sluzi: pijemo vsako uro 3 žlice,
6 dni).
·
Črna meta, lapuh,
pljučnik ( pri suhem kašlju: pijemo vsako uro 3 žlice, 6 dni).
·
Črna meta, lapuh,
šentjanževka ( za olajšanje kašlja: pijemo vsako uro 3 žlice 6 dni.);
·
Hrastova skorja,
ječmen ( pest zrnja kuhamo pol ure v 1 litru vode; pijemo toplo).
·
Janež ( z 1
skodelico kropa poparimo 1 žličko zdrobljenih semen. Odstavimo za 5 minut, čim
bolj osladimo in pijemo. Tako 3x dnevno.);
·
Jetičnik, materina
dušica, tavžentroža ( za lažje izkašljevanje: z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice
mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan.);
·
Jetičnik, kopriva
( s švedskimi kapljicami).
·
Lapuh ( v ¼ litra
vode zavremo 1 žličko listov in cvetov; odstavimo za 5 minut, precedimo in
pijemo oslajeno z medom.);
·
Lapuh, pljučnik,
trpotec ( za lažje izkašljevanje: pijemo vsako uro 6 žlic, 6 dni.
·
Lapuh, trpotec (
pri suhem kašlju: z 1 litrom kropa poparimo 4 žlice mešanice: 1 žlico lapuha in
3 žlice ozkolistnega trpotca. Pijemo po 2 skodelici pred glavnimi obroki.);
·
Laneno seme,
·
lapuh,
·
lipa,
·
lučnik ( cveti),
·
Lipa ( z 1 litrom
kropa poparimo 3 žlice cvetov. Pijemo 4 skodelice dnevno, eno pred spanjem.);
·
Marjetica (
cveti),
·
Materina dušica,
·
Meta ( z 1 litrom
kropa poparimo 3 žlice poprove mete. Pijemo 3x dnevno.);
·
Oves ( zjutraj in
zvečer 1 skodelica).
·
Plešec,
·
Pljučnik,
·
Repik,
·
Repuh,
·
Rman, tavžentroža,
trpotec ( za izkašljevanje goste sluzi: pijemo 2 skodelici pred obroki.).
·
Slezenovec,
·
Trobentica,
·
Trpotec,
·
Vijolica,
·
Vrednik,
·
Žajbelj,
ČAJNE MEŠANICE:
Ajbiš, bezeg (
cveti), kopriva;
Ajbiš, lučnik, materina
dušica, slezenovec;
Kopriva, pelin,
šentjanževka.
ZA OSLOVSKI KAŠELJ: Kopriva, materina dušica, trpotec, zlasti pa
vijolica.
·
IZVLEČKI:
·
Česen( v 1 litru
žganja namakamo 14 dni ¼ kilograma olupljenih in drobno zrezanih strokov.
Jemljemo 3x dnevno. Po 5-10 kapljic.).
·
Smrekovi vršički (
s čajem, za pitje ali grgranje).
·
JEDI:
·
Čebula, česen (
stolčemo in zmešamo z medom.).
·
SIRUPI:
·
Čebula ali črna
redkev ( 1 veliko čebulo ali črno redkev zrežemo na kolobarčke ali na rezine in
jih damo na krožnik. Potresemo jih s precej sladkorja. Pokrito pustimo 6 ur.
Jemljemo 5 žlic dnevno. Naredimo vsak dan nov sirup. Ne sme stati več kot 24
ur, ker začne plesneti!!!
PRIPRAVKI Z MEDOM: čebulo, česen ali hren skuhamo z medom in dodamo
žličko žganja).
PRIPRAVKI Z VINOM:
§ Bezeg ( jagode);
§ Česen ( kuhan z belim vinom in medom);
§ Rožmarin.
SIRUPI:
a)
Čebulo izvotlimo,
damo vanjo sipo, kuhamo, da nastane gost sirup. Pijemo večkrat na dan.
b)
Zrežemo čebulo in
jo naložimo v kozarec izmenoma s sladkorjem. Damo za 3 tedne na toplo.
c)
Cvete marjetice
poparimo, tako naj ostanejo čez noč, zjutraj pa jih precedimo, iztisnemo ter
jim dodamo sladkor. Nato jih kuhamo v sirup.
d)
Na sipo ( 1 žlico)
namakamo 3-4 x dnevno, jabolčni kis.
e)
Liste trpotca
sesekljamo in jih izmenoma s sladkorjem naložimo v kozarec; zalijemo z medom in
damo za tri tedne na toplo. Nato precedimo, damo v steklenice in na hladno.
Pijemo počasi po požirkih.
SOKOVI: čebula ( sok s sladkorjem); črna redkev.
NAHOD:
Splošni nasveti: Varujmo
se prehladov, vnetij in okuženj. Z vročim čajem se čimprej dobro prepotimo.
Skrbimo, da bodo noge tople in hrana čim manj slana. Uporabljajmo le papirnate
robce, da se ponovno ne okužimo. Ranjeno kožico nosnic mažemo z olivnim oljem.
ČAJI:
# Ajbiš, bezeg, lipa, meta, sivka, trpotec ( pijemo ga
večkrat na dan, zlasti zvečer), žajbelj.
IZMIVANJA, IZPIRANJA:
-
Limonin sok ( za
nosnice);
-
Morska sol ( 1
žličko soli damo v toplo vodo in potegnemo tekočino v nos, pred spanjem);
-
Preslica ( čaj
potegnemo skozi nosnice, da pride v grlo, večkrat na dan).
KOPELI:
·
S poparkom
mlečnika in žajbeljna ( kopel za roke in noge);
·
Z mlačno in slano
vodo ( zjutraj in zvečer kopel na obraz).
·
Enkrat na teden
celotna kopel.
·
Najprej si telo
ogrejmo, nato se z mrzlo vodo stuširajmo in pojdimo v posteljo.
PRIPRAVKI Z VINOM:
§ Čebula ( 15 dekagramov čebule na drobno zrežemo,
dodamo 10 dekagramov medu in to zalijemo z 1 litrom belega vina. Namakamo 14
dni. Pijemo 2-3 žlice dnevno).
DRUGI PRIPRAVKI:
§ Ječmen ( 2 pesti ječmena skuhamo na mleku, precedimo
in pijemo pred spanjem);
§ Jod ( 2 kapljici na vodi, 2 x dnevno);
§ Žvečiti čebelno satje;
§ Slivovka ( 1 šilce vroče slivovke, ki ji dodamo medu,
pijemo 2 x dnevno).
SOKOVI:
Čebula ( po 1
žličko večkrat na dan).
SOPARE: kamilica, majaron, meta, smrekove vejice. Pomaga
tudi njuhanje praška kamilice ali lučnika.
Za seneni nahod se
priporoča čaj iz koprive ( 3-4 skodelice dnevno z 2 žličkama švedskih kapljic).
OTEŽENO DIHANJE:
1. ČAJI:
# Bezeg, kopriva, lučnik, zlata rozga ( z 1 litrom kropa
poparimo 6 žlic mešanice teh zelišč. Pijemo večkrat na dan oslajeno z ajdovim
medom, 12 dni. );
# Grenkuljica, melisa, trpotec, žajbelj ( z 1 litrom
kropa poparimo 6 žlic mešanice teh zelišč. Za 5 minut odstavimo, precedimo in
pijemo večkrat na dan.);
# Grenkuljica, pljučnik, žajbelj ( pijemo večkrat
dnevno);
2.
PRIPRAVKI Z MEDOM:
# Črna redkev, hren ( v 2 litrih ajdovega medu kuhamo ¾
ure 12 žlic mešanice korenin obeh zelišč. Odstavimo za 3 ure, premešamo in damo
v kozarce. Jemljemo po 1 žlico 3 x dnevno, pred glavnimi obroki, 6-12 dni).
UTRUJENOST
Varujmo se prevelikega
telesnega in duševnega napora, razburjenj, skrbi. Več počivajmo, sprehajajmo se
po svežem zraku in kaj lahkega berimo, zlasti še, če zaradi preutrujenosti ne
moremo zaspati ali slabo spimo. Spomladansko utrujenost bomo omilili z dodatkom
vitamina C.
ČAJI:
v Kopriva, meta.
JEDI:
Ø Čim več sadja in zelenjave:
Ø Fige, grenivke, jabolka, pomaranče, slive;
Ø Kislo zelje, kopriva ( kot špinača), korenček,
rabarbara, redkvica, regrat ( kot solata), repa.
Ø Pripravimo si sendvič: drobnjak, mlado koprivo, peteršilj in zeleno
sesekljamo, dodamo sesekljano trdo kuhano jajce, malo soli in olja ter soka
limone. Zmešamo in damo na rezino kruha za malico.
Ø Za boljše spanje: poskusimo z medom ( po Dr. Jarvisu):
V skodelico s 4 žličkami medu damo 4 žličke jabolčnega kisa in premešamo. Pred
spanjem vzamemo 2 žlički te mešanice. Če v eni uri ne zaspimo, vzamemo še 2
žlički. Če se ponoči zbudimo in ne moremo več zaspati, vzamemo spet 2 žlički (
naredimo pač več mešanice!).
Ø
VROČINA, POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA
Če je temperatura višja
od 37° C, imamo vročino in moramo iti v posteljo. To sicer še
ni bolezen, je pa reakcija organizma proti povzročitelju bolezni. Bolniku se ob
visoki temperaturi zviša pulz, pospeši dihanje, jezik in grlo postaneta suha. Bolnika
muči žeja in trese mrzlica. Zato mu dajemo čaje, ki naj jih pije po požirkih,
ter hladne obkladke za zbijanje vročine.
1.
ČAJI:
o Bezeg, lipa, peteršiljevi listi, zelena ( pijemo 3 x
dnevno);
o Encijan, oljčni listi, tavžentroža ( v 1 litru vode
kuhamo 5 minut 4 žlice teh zelišč. Za 10 minut odstavimo in pijemo po 1
skodelico pred kosilom in večerjo. Z ostankom poparka naredimo KLISTIR.);
o Glog ( v 1 litru vode kuhamo 5 minut 3 žlice skorje.
Za 10 minut odstavimo, precedimo in pijemo 3 skodelice dnevno.);
o Jesen ( v ½ litra vode kuhamo 5 minut 2 žlici skorje.
Za 10 minut odstavimo in pijemo po 1 skodelico pred kosilom in večerjo. );
o Kopriva, rožmarin, trpotec ( s ½ litra kropa poparimo
1 žlico mešanice teh zelišč. Pijemo 2 skodelici med posameznimi obroki.);
o Kamilica
o Lipa,
o Peteršilj, zelena ( s ½ litra kropa poparimo 2 žlici
listov obeh zelišč. Za 10 minut odstavimo in pijemo 3 x dnevno.
o Plahtica, pušpan, rman, sporiš ( pijemo 3x dnevno, po
½ skodelice med posameznimi obroki.);
o Sporiš ( z 1 litrom kropa poparimo 3 žlice posušenega
zelišča. Za 10 minut odstavimo in pijemo 3x dnevno po 2 skodelici.
o Šipek.
2. JEDI:
o Hruška, jabolko
3.
KOPELI:
o S poparkom glogove skorje ( za noge, 2-3 x dnevno.);
o S poparkom pušpana ( za noge, 2x dnevno).
4.
PRAŠKI:
o Jesen ( Iz skorje. Jemljemo po 1žličko praška v 1
kozarcu vode ali čaja, 3 x dnevno, 3 dni zaporedoma.);
o Pušpan ( iz listov. Jemljemo po ½ žličke praška z 1
skodelico vode in malo medu.);
5. PRIPRAVKI
Z VINOM:
o Regrat ( v ½ litra belega vina namakamo 3 dni 2 večji
korenini. Med napadom vročine popijemo1 šilce, eno uro za tem pa še enega.).
6.
SOKOVI:
o Zelena ( Iz listov. Pijemo po 1 kozarec 1 x dnevno).
o Rdeča pesa!!!!!!!!
7.
OBKLADKI:
ü Z jabolčnim nerazredčenim ali vinskim razredčenim
kisom ( pol vode pol kisa). Hladni obkladek damo na stopala ali od kolen
navzdol. Imamo ga odrasli 3-5 ur, otroci 1- 3 ure. Če je potrebno ponovimo.
ü Lahko pa tudi spalno srajco namočimo v mrzli vodi,
dobro ožmemo in jo oblečemo na golo telo;
čez pa si damo še suho srajco in gremo v posteljo ter se dobro odenemo.
ü Če je vzrok v povišani telesni temperaturi motna v
želodcu, damo nanj topel kisov obkladek. Kis na krpo lahko le gosto nakapamo.
Komentarji
Objavite komentar